Tandbehandlinger på Silkeborg Dyrehospital

En stor amerikansk undersøgelse påviste for nogle år siden at ca. 80 % af alle hunde og katte ældre end 2 år, har brug for tandbehandling.
Den allerhyppigste årsag til at et dyr har brug for hjælp er tandsten og parodontose (betændelse i tandkød og kæbeknogle).
I mange tilfælde kan dyret ”nøjes” med en tandrensning, som altid udføres under fuld narkose.
Ofte ser vi at en parodontose tilstand er så fremskredet, at det er nødvendigt at fjerne(ekstrahere) de tænder der er hårdest angrebet.
Derudover kan vi behandle en lang række andre tandsygdomme.
Det kan f.eks. dreje sig om følgende lidelser:
- Brækkede tænder/tandfrakturer. Behandlingen her vil være rodbehandling eller ekstraktion.
- Tandresorptioner hos både katte og hunde. Efter røntgenundersøgelse vurderes det i hvert enkelt tilfælde hvad behandlingen skal være.
- Fejlstilling af tænder som følge af over- eller underbid, eller fejl i placeringen af de blivende tænder. Behandlingen her kunne være tandregulering eller ekstraktion.
- Svulster i mundhulen. Efter røntgenundersøgelse og histologisk vurdering af en celleprøve planlægges den korrekte behandling.
- Fejlstillinger og forvoksede tænder hos gnavere og kaniner. I mange tilfælde vil en behandling her være nytteløs, men det afhænger af hvor udtalt tilstanden er.
Alle tandbehandlinger foregår, som også tidligere nævnt, under fuld narkose. I hvert enkelt tilfælde doseres bedøvelsesmidlerne individuelt, og der er fuld overvågning af alle bedøvede patienter, hvor der måles puls, blodtryk og iltmætning kontinuerligt af en aut. veterinærsygeplejerske.
Selv meget gamle dyr kan under disse betingelser bedøves uden større risiko som følge af deres alder.
Generelt anbefaler vi blodprøvning af alle dyr inden narkose, men specielt hos ældre dyr vil det være oplagt at tjekke deres organfunktion og blodprocent mv. inden en narkose.