Børster du dit kæledyrs tænder?

Nærbillede af hund der bider tænderne sammen
Tandbørstningsmanual til dyr

Guide nummer 1 - til det perfekte smil 

Tandbørstning er den mest effektive metode til, at forebygge dannelsen af plak og tandsten hos hunde og katte.
For at tandbørstningen skal gøre en forskel, er det nødvendigt, at få tænderne børstet HVER DAG. Men hvis hunden/katten stritter imod, så bliver det en sur pligt og som regel heller ikke særlig grundigt gjort. Et godt mål er, at hunden/katten skal komme dig glad i møde, når tandbørsten findes frem.

En mulig indlæringsproces:

 

1. Start med at vælge et fast tidspunkt på dagen hvor du har tid og overskud til tandbørstningen. Vælg desuden et fast sted, om det skal være i hundekurven, på skødet eller på badeværelset er underordnet – det vigtige er, at skal der opbygges et hyggeligt ritual omkring tandbørstningen.

2. Vælg en godbid der kan fungere som tandpasta. Om det er dyretandpasta, leverpostej eller dåsemad, er lige meget! Det er den mekaniske bevægelse på tanden der gør en forskel. Senere, når dyret har vænnet sig til ritualet, går man gå over til at bruge en hundetandpasta. Man kan efterfølgende påføre” klorhexidingel” på tandkødskanten, hvilket mindsker dannelsen af plak.


3. Kald hunden/katten til dig og når den sidder eller står stille, får den tilbudt, at slikke godbidden af en finger. Det er herunder vigtigt, at dyret står stille under rosen.

4. Gentag et par dage i træk, de fleste hunde/katte vil hurtigt fange ideen og komme dig forventningsfuld i møde.

5. Begynd at bevæge fingeren med godbidden, så du indimellem berører hundens/kattens gummer og læber. Dette gøres alt i mens hunden/katten er optaget af, at slikke godbidden af din finger.

6. Næste skridt er, at du løfter en læbe og godbidden forsigtigt tørres af på hundens/kattens gummer. Husk hele tiden at rose dyret og give den lækre godbidder.

7. Herefter kan man lave tandbørste-lignende bevægelser, med en godbid på fingeren. Husk at hunden/katten roses for, at være rolig imens. Der sluttes også altid af med en godbid.

8. Når dette er indlært og hunden/katten ser tandbørstning, som en anderledes måde, at få godbidder på, kan du prøve at bruge en ”micromed-fingertandbørste”. Dette vil føles anderledes for hunden/katten og det er en god måde, at starte tilvænningen til en rigtig tandbørste på.

9. Når du uden problemer kan lave en fuld ”finger-tandbørstning” kan der skiftes til en blød tandbørste. Man har ikke nær så meget føling med en tandbørste som man har med fingeren, så hold fast tæt på børstehovedet og start meget blidt. Der skal laves små cirkelbevægelser op mod tandkødsranden. Husk at rose undervejs når hunden/katten er rolig og slut af med en godbid.

10. Brug altid hundens/kattens absolut favorit-godbid, som belønning under og efter tandbørstning. De skal forbinde tandbørstning med noget godt og det skal altid være en positiv oplevelse.

Hvis der vises tegn på modvilje undervejs, er man gået for hurtig frem og skal derfor gå et par trin tilbage. Husk at det tager tid at lære nye ting at kende…

Bemærk: Hvis der er fastsiddende, brunlige belægninger på tænderne bør dyret have en tandrensning under narkose, da selv daglig tandbørstning kun vil have en meget begrænset effekt.
Hvis der er vedvarende blødning fra tandkødet under eller efter tandbørstningen, eller udtalt lugt fra munden bør dyret ligeledes undersøges og evt. behandles/have tandrensning.

Kender du VetPro? VetPro er vores eget kvalitetsfoder til hunde og katte.

Spørg os gerne - vi vil meget gerne hjælpe dig med at finde det rigtige foder til dit kæledyr.

Hvad enten dit kæledyr er hvalp/killing, voksen eller senior, så tilbyder VetPro det rette produkt til konkurrencedygtige priser.

VetPro kan købes i vores butik eller webshop.

Gå til webshop